2.12.2011

Başka Başka ... Kadınlar Ne İster*

Burasıyla birlikte kimi zaman başka bloglara da konuk oluyorum. Avaz Avaz'ı biliyorsunuz ve eğer benim bloğuma yolunuz düşüyorsa onu bana gelene kadar haydi haydi takip ediyorsunuz demektir. Şimdi bir de gayet.net ailesine misafir oluyorum. Oradaki yazılarımı görmemiş olanlar için şimdi bir de buradan anlatıyorum...

* Bu yazı magazin.ekolay.gayet.net için yazılmış ve
ilk kez  ilk kez 5 Ekim 2011 tarihinde yayınlanmıştır.

KADINLAR NE İSTER?*


... Kısacası bir kadın imkansızı isteyebilir. Bu zordur. Ama çoğu zaman ne istediğini bilir...


Bir kadına ne istediğini sorduğunuzda, cevap vermesi uzun ve sessiz bir zaman alabilir. Çünkü ne istediğini bilmez…. Mi acaba? Gelin karar sürecine bir göz atalım. Diyelim ki bir çiftimiz var. Gülin’le Orkun.


Orkun Gülin’e sorar: Hayatım, ne istiyorsun?


Eğer ne hakkında ne istediğini sorduğunuzu bilmiyorsa, Gülin kendini önce tehdit altında hisseder. Çünkü varmak istediğiniz bir yer olduğunu düşünüp bunu tahmin etmeye çalışır. Bir oyun varsa, doğasında oyun kurmak olan Gülin, bu oyuna kolay kolay düşmeyeceğini göstermek ister. Cevapları çarpıtır yahut hesaplar ve bir Çin daması düzenine oturtur. Bunlara hali yoksa cevap vermez yahut bir şey istemediğini söyler.

Eğer konu belliyse, Gülin yine duraklar. Çünkü aklına 3 ayrı alternatif, bunların doğuracağı sonuçlar ve göreceli olarak değip değmeyeceğine dair hisleri düşer. İçlerinden bir seçim yapar.



Tam bu seçimi belirtecek ve cevap verecekken Gülin bir kez daha duraklar. Çünkü neyi seçtiğini Orkun’a söylediğinde, Orkun’dan gelecek olası karşılıklar gelir aklına. Alacağı bu olası tepkilerin onda uyandıracağı duyguları tartar. Birinde karar kılar. Bu defa alacağına inandığı tepkiye vereceği karşılıkları düşünür. Kendini doğru ifade edebilmek için birinde karar kılar ve söyler.

Orkun’sa bu değerlendirme sürecini Gülin’in ne istediğini bulmaya çalışarak geçirdiğini düşünür. Çünkü kendisine bu sorulduğunda sonucunu düşünmeden herhangi bir cevap verecektir. Çünkü söylediği şeylerin olası tüm alt metinlerini onun için düşünecek ve en uygununu seçecek olan – buna da gönüllü olan – Gülin’le konuşmaktadır.


Bunca yıl tüm şairler, feylozoflar, özlü söz sahipleri yanıldı mı yani? Aslında kadınlar ne istediğini biliyordu ve şu ana kadar bu hiç ortaya çıkmadı, öyle mi?

Bir bakıma diyelim.


Kadınlar ne istediğini bilir. Durumu karmaşık kılan başka.


Çünkü bir kadın çok şey isteyebilir, her konuda bir şey isteyebilir, bunları aynı anda isteyebilir, bir şey isterken yalnızca onu değil, onu verende yaratacağı duygulara varana kadar o şeyin varoluş koşullarına dair istekte bulunabilir. Kısacası bir kadın imkansızı isteyebilir. Bu zordur. Ama çoğu zaman ne istediğini bilir.


Oysa erkekler bunun tam tersidir. Son derece basit istekleri vardır ve istekleri üzerine kadınlar kadar hatta belki çoğu zaman hiç düşünmezler. Bu yüzden de onlara ne istediğini sorduğunuzda kadınlardaki o uzun duraklamayı bulamazsınız. Ama bunun yerine bir cevap da alamazsınız. (‘Bilmem’, ’Fark etmez’, ‘Her şey uyar’, ‘N’olursa’, ‘Sen bilirsin’ vb bir cevap değildir.) Bu durumda ya onun yerine karar veriyor olursunuz – yani kadınlar kendi istediklerini bildikleri gibi erkeğin isteklerini de bilebilirler – ya da onu anlamak için soru sormaya başlarsınız. (Henüz soru soruyorsanız anladığımız kadarıyla bir ilişkinin henüz başındasınız, Allah kolaylık versin!)


Sordukça karşılaştığınız tablo tüm erkeklerin tutunduğu gerçeği sarsacak cinstendir. Çünkü bir cevap almayı hedefleyen sorular geldikçe Orkun bocalayacak, anlamsız bulacak – anlamamanın karizmatik yorumu -, geçiştirmeye çalışacaktır. Çünkü üstüne düşünmemiştir, hatta belki ne istediğini hiç düşünmemiştir, çünkü bunu düşünmesi hiç gerekmemiştir.


Kısacası bir erkek ne istediğini sorduğunuzda duraksamadan bir cevap verebilir. Bu kolaydır. Ama bunun gerçek bir seçim teşkil etmesi neredeyse imkansızdır.


Ve unutmayın istisnalar hiçbir zaman kaideyi bozmaz. Bu dahil.






*Pek çok şey, bir konu belirtin ve anlatmaya başlasın…
Umarız yeterince zamanınız vardır.





Hiç yorum yok: